Cykoria zapiekana pod beszamelem

  • on 6 kwietnia 2021

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Składniki

4 cykorie

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

250 ml mleka

kostka bulionu warzywnego bio

gałka muszkatołowa

200 g zółtego sera ementaler w plastrach

8 plasterków szynki

sól

pieprz

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Przygotowanie

Oczyściłem główki cykorii, wykroiłem gorzkie piętki. Zagotowałem wodę, osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny. We wrzątku blanszowałem 3-4 minuty. Osączyłem, ostudziłem.
W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut.
Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą beszamelu, obłożyłem pozostałymi plasterkami sera.
Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..