Daktylowo – bakaliowe kulki mocy
Składniki
3/4 szklanki suszonych daktyli
3/4 szklanki orzechów włoskich
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/3 szklanki płatków owsianych
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka płatków migdałowych
truskawki liofilizowane około 10 g
Daktylowo – bakaliowe kulki mocy
Przygotowanie
10-13 kulek PEŁNYCH ZDROWIA.
Daktyle przekroić na pół, zalać gorącą wodą z odrobiną aromatu migdałowego.
Orzechy lekko zmiksować, dodać osączone daktyle, płatki owsiane, migdały, skórkę pomarańczową i pestki słonecznika.
Wszystko razem zmiksować do zwartej konsystencji, można dolać odrobinę wody z daktyli.
Z masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Truskawki krótko zmielić w młynku do kawy.
W powstałym pyle truskawkowym obtoczyć kulki.