Dyniowe drożdżówki z owocami

  • on 6 kwietnia 2021

Dyniowe drożdżówki z owocami

Składniki

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki

mleko 200 mililitrów

drożdże 3 dag

żółtka 2 sztuki

masło 10 dag

mus z dyni 15 dag

cukier 10 dag

cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

Na kruszonkę:

mąka pszenna 20 dag

masło 10 dag

cukier 10 dag

żółtka 2 sztuki

ziarenka z lasek wanilii 0.5 sztuki

Dodatkowo:

borówka amerykańska 1.5 szklanki

rabarbar 2 sztuki

białko 1 sztuka

cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka

cukier 1 łyżka

Dyniowe drożdżówki z owocami

Przygotowanie

Kruszonka:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii.
Palcami rozcierać tak, aby powstały okruchy ciasta, przykryć, odłożyć do lodówki.

Drożdże rozpuścić w łyżce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć na 10-15 minut.
Masło rozpuścić, połączyć z pozostałym mlekiem.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z masłem, dodać żółtka, puree z dyni, pozostały cukier, cukier z wanilią i rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką.
Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, włożyć ponownie do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Na środku każdego krążka dnem szklanki zrobić wgłębienie, brzegi posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Włożyć porcję borówek i pokrojony rabarbar, oprószyć cukrem.

Po wierzchu posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..