Dżem z czarnej porzeczki

  • on 6 kwietnia 2021

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki

5 kg obranych owoców

3 kg. cukru

3 opakowania żelfixu 2:1

Dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Owoce należy wypłukać i obrać z szypułek. Wsypać je do dużej miski. Zasypać cukrem na 12 godzin i odstawić w chłodne miejsce. Po tym czasie przesypać do garnka i gotować na małym ogniu godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wsypać żelfix i grać jeszcze dwie minuty. Zmniejszyć ogień do minimum i gorące nakładać do słoików. Odwracać słoiczki do góry dnem i mają tak stać do całkowitego wystudzenia.
U mnie zasypane owoce stały 24 godziny, z powodu braku czasu i też wyszły wspaniałe 🙂

Polecane przepisy: dżem z czarnej porzeczki z żelfixem

Polecane przepisy: dżem z czarnej pożeczki bez gotowania

Polecane przepisy: sok z czarnej porzeczki bez cukru przepis

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..