Fasolowa po meksykańsku.

  • on 6 kwietnia 2021

Fasolowa po meksykańsku.

Składniki

fasola piękny jaś 50 dag

fasola czerwona 20 dag

boczek wędzony 50 dag

kiełbasa drobiowa 20 dag

konserwa drobiowa 20 dag

koncentrat pomidorowy 200 ml

pasta rosołowa 2 łyżki

sos z ostrych papryczek 100 ml

suszona włoszczyzna 2 łyżki

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 6-7 ziaren

czosnek 3 ząbki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

kumin do smaku

kolendra do smaku

majeranek 1 łyżka

Fasolowa po meksykańsku.

Przygotowanie

Fasole płuczemy w zimnej wodzie, moczymy całą noc (kilka godzin). Fasole zagotowujemy w wodzie w której się moczyły. Fasole gotujemy w nieosolonej wodzie przez godzinę. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę, konserwę, suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, ostry sos z papryczek i wszystkie suche przyprawy. Doprawiamy do smaku i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze gotujemy kilka minut. Ugotowaną zupę podajemy z pieczywem, najlepiej z domowego wypieku.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..