Fasolowa zupa curry

  • on 6 kwietnia 2021

Fasolowa zupa curry

Składniki

1 łyżka oleju

1 duży por

1 cebula

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki przyprawy curry

szczypta cayenne

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

2 marchewki

puszka pomidorów krojonych

1 litr wywaru warzywnego

1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy

2 szklanki ugotowanej fasoli ( albo dwie puszki po odsączeniu)

3 duże garście szpinaku

1 łyżka soku z cytryny

opcjonalnie – sól,pieprz do smaku

Fasolowa zupa curry

Przygotowanie

Por pokroić w półplasterki (tylko biała część), cebulę posiekać.
W garnku rozgrzać olej, dodać pora i cebulę wraz z liściem laurowym i solą, smażyć ok 10 minut aż warzywa zmiękną.
Dodać marchewkę, wymieszać, dodać kurkumę, curry i cayenne, smażyć kolejne 5 minut, dodać stary imbir i posiekany czosnek, smażyć 2-3 minuty.
Dodać pomidory i rosołek oraz miód, gotować ok 20 minut aż marchewka zmięknie.
Dodać fasolę, gotować 5 minut, dodać szpinak i wymieszać.
Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem w razie potrzeby.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..