Flaczki z boczniaków

  • on 6 kwietnia 2021

Flaczki z boczniaków

Składniki

boczniaki 0,5kg na trzy solidne porcje

marchew 2 szt

pietruszka mała, seler kawałek, por kawałek, cebula

Ziele angielskie – liść laurowy 2 szt

sól, pieprz, majeranek- garść

mąka do zagęszczenia

olej do podsmażenia

ewentualnie kostka rosołowa

Flaczki z boczniaków

Przygotowanie

Obrane warzywa korzeniowe starłam na grubym oczku. Cebulę i pora pokroiłam w kosteczkę. Warzywa przesmażyłam do zeszklenia i lekkiego zrumienienia na patelni.
Wrzuciłam je do półtora litra gotującej się wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W sumie będą się gotować 30 minut.

Boczniaki pokroiłam w poprzek , tak aby wyglądem przypominały flaczki i podsmażyłam je na rumiano na patelni.
Dodałem je do gotujących się warzyw na 10 minut przed końcem ich gotowania.

Pod koniec gotowania zupę zagęściłam rozrobioną w wodzie mąką. Doprawiłam sola i pieprzem i wrzuciłam garść roztartego majeranku.
Smak flaczków właśnie z ta przyprawą mi się najbardziej kojarzy.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..