Gorąca czekolada z pomarańczowym karmelem

  • on 6 kwietnia 2021

Gorąca czekolada z pomarańczowym karmelem

Składniki

Czekolada mleczna 2 tabliczki

czekolada gorzka 64% 1 tabliczka

cukier 1 i pół szklanki

Sok z 1 pomarańczy

Mleko 2 szklanki

śmietanka 36%

Gorąca czekolada z pomarańczowym karmelem

Przygotowanie

1 i 1/4 szklanki cukru wymieszać z połową soku z pomarańczy. W międzyczasie rozgrzać garnek i wrzucić mieszankę do niego. Cały czas mieszać. Doprowadzić ją do płynnej postaci i poczekać aż zbrązowieje do pożądanego odcienia.

Zagrzać mleko i rozpuścić w nim czekoladę. Powoli wlać karmel do czekolady, cały czas mieszając. Odrobinę karmelu zostawić do dekoracji.

Ubić śmietankę dodając resztę cukru. Gdy śmietana jest już ubita, powoli wlać resztę soku, cały czas mieszając śmietanę.

Czekoladę wlać do kubka/szklanki/pucharka i udekorować bitą śmietaną. Na górę nalać łyżkę karmelu.

Polecane przepisy: desery z roztopiona czekolada

Polecane przepisy: gorąca czekolada z rumem

Polecane przepisy: gorąca czekolada z mikrofali

Polecane przepisy: jak zrobić gorącą czekoladę z nutelli

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..