Granola

  • on 6 kwietnia 2021

Granola

Składniki

szklanka płatków owsianych górskich

garść pestek dyni

garść pestek słonecznika

pół szklanki wiórków kokosowych

garść ulubionych orzechów, posiekanych wcześniej

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki imbiru

2 łyżki miodu

200 ml herbaty lub soku (uwaga z sokiem, bo granola może wyjść bardzo słodka)

garść rodzynek

Granola

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a blachę wkładamy papierem do pieczenia.
Herbatę należy zaparzyć i lekko przestudzić. Pasuje tu właściwie każda, ja wybrałam owocową. Kiedy już nie jest bardzo gorąca, dodajemy do niej miód i mieszamy do rozpuszczenia.

W misce mieszamy wszystkie składniki poza rodzynkami. Następnie wlewamy herbatę, znowu mieszamy i rozkładamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, którą wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20-30 minut, mieszając co jakiś czas, aby równomiernie się upiekła. Kiedy zauważymy, że się zrumieniła i jest chrupiąca, to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy granolę to wystudzenia. Na koniec dosypujemy rodzynki, mieszamy wszystko razem i gotowe. Granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoiku.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..