Gruszki do ciasta (w słoiku)
Składniki
Gruszka 1 kg
1,3 kg cukru
1 litr wody
2 cytryny
goździki do smaku
pokruszona kora cynamonu do smaku
Gruszki do ciasta (w słoiku)
Przygotowanie
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z sokiem z cytryn i zalać gruszki na 24 godziny. Następnego dnia zlać powstały syrop, zgotować, ponownie zalać gruszki i odstawić na następne 24 godziny. W trzecim dniu do odcedzonego syropu dodać przyprawy, zagotować i gorącym syropem zalać gruszki ułożone w wyparzonych słoiczkach. Pasteryzować około 5 minut.
Polecane przepisy: boczek gotowany w słoiku
Polecane przepisy: jak zaprawić gruszki w słoiku
Polecane przepisy: gruszki w sloiku na zime
Polecane przepisy: rydze kiszone w słoiku