Gruszki do ciasta (w słoiku)

  • on 6 kwietnia 2021

Gruszki do ciasta (w słoiku)

Składniki

Gruszka 1 kg

1,3 kg cukru

1 litr wody

2 cytryny

goździki do smaku

pokruszona kora cynamonu do smaku

Gruszki do ciasta (w słoiku)

Przygotowanie

Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z sokiem z cytryn i zalać gruszki na 24 godziny. Następnego dnia zlać powstały syrop, zgotować, ponownie zalać gruszki i odstawić na następne 24 godziny. W trzecim dniu do odcedzonego syropu dodać przyprawy, zagotować i gorącym syropem zalać gruszki ułożone w wyparzonych słoiczkach. Pasteryzować około 5 minut.

Polecane przepisy: boczek gotowany w słoiku

Polecane przepisy: jak zaprawić gruszki w słoiku

Polecane przepisy: gruszki w sloiku na zime

Polecane przepisy: rydze kiszone w słoiku

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..