Gulasz segedyński

  • on 6 kwietnia 2021

Gulasz segedyński

Składniki

karkówka – 500 g

kapusta kiszona – 500 g

cebula – 4 szt.

bulion – 500 ml

kminek mielony – 2 łyżeczki

papryka słodka – 20 g (jedna torebka)

papryka ostra – pół łyżeczki

kwaśna śmietana – 100 ml

olej – 3-4 łyżki

czosnek – 3-4 ząbki

sól, pieprz

Gulasz segedyński

Przygotowanie

mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy na kilka minut

w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej (w oryginale jest smalec, więc można wykorzystać), wrzucamy mięso i smażymy, aż ładnie się zrumieni

cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i dorzucamy do zrumienionego mięsa, smażymy, aż cebula się zeszkli

teraz do mięsa dodajemy obie papryki i kminek, smażymy jeszcze minutę, dolewamy połowę bulionu, przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut

kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy), dokładnie wyciskamy i kroimy, dorzucamy do rondla, dolewamy resztę bulionu i całość dusimy na małym ogniu kolejne 45 min

jeżeli kapusta jest już miękka, to danie jest gotowe, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, po czym podajemy z łyżką śmietany na wierzchu, w towarzystwie ziemniaków lub chleba, smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..