Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra.

  • on 6 kwietnia 2021

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra.

Składniki

łopatka wieprzowa chuda 0,5 kg

surowy boczek 0,5 kg

papryka ostra wędzona Pimenton – 35 g / kg

peklosól 20 g/kg

czosnek 3 g/kg

0,5 szklanki przegotowanej wody

cukier 10 g/kg

czarny pieprz 2 g/kg

kolender 2 g/kg

cienkie jelita wieprzowe 1,5 m

Przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu.

Hiszpańska kiełbasa chorizo, bardzo ostra.

Przygotowanie

Mięso myjemy, czyścimy z błonek, kroimy w kostkę 2 x 1 cm (ja zmieliłem na sitku 12 mm). Boczek pokroić w drobniejszą kostkę 05 x 05 cm (ja zmieliłem na sitku 10 mm.). Mięso i boczek wymieszać, dodać sole, przyprawy, wymieszać wlewając powoli wodę aż mięso zrobi się kleiste. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.

Farszem napełniamy jelita, skręcając odpowiedniej długości krążki. Kiełbasę wieszamy w przewiewnym miejscu (temp. ok 20-22 st. C.) ja robię nawiew wentylatorem po 30 minut do godziny dziennie, przez 10 dni, następnie umieszczam w lodówce. Gotową kiełbasę przechowywać w lodówce.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..