Hummus z awokado

  • on 6 kwietnia 2021

Hummus z awokado

Składniki

1 puszka ciecierzycy

1 awokado hass

3 łyżki pasty tahini

3 łyżki soku z limonki

1 ząbek czosnku

mały pęczek natki pietruszki

4 łyżki wody

duża szczypta kuminu

świeżo zmielony pieprz

sól do smaku

DODATKI:

olej z awokado

czarnuszka

Hummus z awokado

Przygotowanie

Ciecierzycę odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy sok z limonki oraz posiekany czosnek i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini), wodę, kawałki awokado, kumin, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.
Gotową pastę podajemy polaną olejem z awokado i posypaną ziarnami czarnuszki.

Zielony hummus będzie także świetnym dodatkiem do naleśników.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..