Kalafior z papryką w zalewie musztardowej

  • on 6 kwietnia 2021

Kalafior z papryką w zalewie musztardowej

Składniki

1 kalafior

1 czerwona papryka

1 papryczka chili

Zalewa:

1 l wody

11/2 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

1 szklanka octu 10%

2 łyżki oleju

4 łyżeczki musztardy francuskiej lekko ostrej

Kalafior z papryką w zalewie musztardowej

Przygotowanie

Kalafior gotujemy bardzo krótko, dosłownie 2 minuty od zagotowania. Będzie wtedy lekko chrupiący. Paprykę kroimy wzdłuż na sześć części. Układamy w słoiku na przemian.
Papryczkę chili pozostawiamy w całości, nie usuwając ogonka. Zapobiegnie to wypłynięciu ziaren, dzięki czemu zalewa nie będzie taka pikantna. Jeżeli nie chcemy mieć pikantnej zalewy, wystarczy po prostu pominąć papryczkę.

Wodę, ocet cukier i sól zagotowujemy. Dodajemy musztardę, olej, mieszamy i zalewamy kalafior z papryką .

Słoiki pasteryzujemy 15 minut.

Polecane przepisy: Kalafior z papryką w zalewie musztardowej

Polecane przepisy: cukinia marynowana w zalewie musztardowej

Polecane przepisy: kalafior z papryką

Polecane przepisy: ostra papryka w zalewie olejowej

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..