Kapuśniak

  • on 6 kwietnia 2021

Kapuśniak

Składniki

Podudzie z królika 1-2 szt.

Boczek wędzony 30 dag

Marchew 3-4 szt.

Pietruszka 2-3 szt.

Seler 1/2 szt.

Ziemniaki 6 szt.

Por 1 szt.

Cebula biała 1 szt.

Kapusta kiszona ok.50 dag

Natka pietruszki 1 pęczek

Liść laurowy 5-7 szt.

Ziele angielskie 8-9 szt.

Sól

Pieprz

Kapuśniak

Przygotowanie

Mięso z królika wymoczyć, następnie przełożyć do dużego garnka (najlepiej do szybkowara) zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, por, pieprz, sól i gotować do miękkości mięsa.
W międzyczasie umyć wszystkie warzywa, obrać i pokroić w kostkę.
Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, wyciągnąć także por, ziele angielskie i liście laurowe oraz zdjąć szumowiny. Do tak przygotowanego wywaru dodać warzywa i gotować do miękkości.
Kapustę warto pokroić.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i usmażyć na patelni (bez tłuszczu), po chwili dodać drobno pokrojoną cebulkę.
Do ugotowanych warzyw dodać kapustę oraz boczek z cebulką, dokładnie wymieszać. Całość gotować jeszcze przez ok. 10-15 min. W razie potrzeby dolać wody, doprawić solą i pieprzem
Na sam koniec dorzucić posiekaną natkę pietruszki.

Zupę warto podawać z kawałkami mięsa z królika.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..