Kapuśniak na boczku i kiełbasie.

  • on 6 kwietnia 2021

Kapuśniak na boczku i kiełbasie.

Składniki

wywar z gotowania świeżej szynki 1,5 litra

boczek wędzony 40 dag

kiełbasa śląska 3 szt.

suszona włoszczyzna

kiszona kapusta z marchwią i żurawiną 60 dag

ziemniaki 3 szt.

kasza gryczana biała 2 łyżki

liście laurowe 2-3 szt.

ziele angielskie 5 szt.

sól do smaku

pieprz do smaku

pasta rosołowa 1 łyżka

mielona papryka słodka 1 łyżeczka

Kapuśniak na boczku i kiełbasie.

Przygotowanie

Zagotowujemy wywar z pastą rosołową liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Do gotującego się wywaru dodajemy boczek wędzony ze skórą i pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz wypłukaną kaszę. Gotujemy 30 minut.

Po 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy godzinę, do miękkości kapusty.

Kiedy kapusta będzie już wystarczająco miękka, dodajemy kiełbasę, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i dodajemy mieloną paprykę. Gotujemy jeszcze kilka minut i zakańczamy gotowanie.

Gorący kapuśniak podajemy z kawałkiem boczku, kiełbasy i chlebem.
Smacznego!!!

Polecane przepisy: Kapuśniak na boczku i kiełbasie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..