Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki
2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek
0,5 litra kiszonej kapusty
1 marchew
1 niewielki korzeń pietruszki
2 cebule
5-6 ziemniaków
50 g słoniny lub boczku
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
2 listki laurowe
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Przygotowanie
kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą
marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn
cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać
ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
słoninę pokroić w kosteczkę
Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła kapustę, dodać pokrojoną w krążki cebulę, ziele, liście laurowe i pieprz czarny. Kapustę ugotować na półmiękko i osączyć z wody.
W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć osączoną kiszoną kapustę i poddusić razem.
Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę – chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki.
Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo.
Smacznego 🙂