Kapuśniak z kiszonej kapusty

  • on 6 kwietnia 2021

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki

2,5 litra tłustego, przecedzonego rosołu z golonki lub żeberek

0,5 litra kiszonej kapusty

1 marchew

1 niewielki korzeń pietruszki

2 cebule

5-6 ziemniaków

50 g słoniny lub boczku

kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego

2 listki laurowe

1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki

1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego

sól i pieprz do smaku

posiekana natka pietruszki

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Przygotowanie

kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, opłukać w zimnej wodzie, osączyć i pokroić. Bardzo kwaśną kapustę przepłukać gorącą wodą
marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do jarzyn
cebule obrać: jedną pokroić w plastry, a drugą posiekać
ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę
słoninę pokroić w kosteczkę

Do garnka włożyć kapustę kiszoną wlać wodę, tak aby tylko zakryła kapustę, dodać pokrojoną w krążki cebulę, ziele, liście laurowe i pieprz czarny. Kapustę ugotować na półmiękko i osączyć z wody.
W rondlu wytopić słoninę, dodać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dołożyć osączoną kiszoną kapustę i poddusić razem.

Zagotować rosół. Do rosołu wrzucić ziemniaki, marchew i pietruszkę – chwilę podgotować. Następnie do garnka dołożyć podduszoną z cebulą i słoniną kapustę kiszoną, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą oraz pieprzem, zagotować. Po kilku minutach zdjąć kapuśniak z ognia, wsypać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
Kapuśniak z kiszonej kapusty można podawać z wkładką z pieczonego lub duszonego mięsa. Można dodać żeberka z rosołu lub mięso z gotowanej w rosole golonki.
Do kapuśniaku podajemy świeże, chrupiące pieczywo.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..