Kiełbasa krakowska

  • on 6 kwietnia 2021

Kiełbasa krakowska

Składniki

szynka wieprzowa 1 kg

szynka wieprzowa mielona 0,5 kg

sól peklowa 10 g

Sól 18 g

Czosnek 3-4 ząbki

Pieprz 8-10 g

Gałka muszkatołowa 1/5 łyżeczki

Tymianek 1 płaska łyżeczka

papryka ostra w proszku 1/5 łyżeczki

Cynamon 1/3 łyżeczki

Woda 1/4-1/3 szkl.

osłonka białkowa

Kiełbasa krakowska

Przygotowanie

Mięso z szynki pokroić w kawałki ok. 2×2 cm, ale nie przejmując się za bardzo, żeby było dokładnie i porządnie. Kawałki wymieszać z mięsem mielonym z szynki (ja miałam takie paczkowane) i przyprawami, w tym również czosnkiem, który trzeba przepuścić przez praskę lub bardzo drobno posiekać. Trochę wyrobić, żeby pojawiła się kleistość mięsa. Zostawić najlepiej na noc w lodówce.

Następnego dnia wyjąć mięso z lodówki i jeszcze trochę wyrobić dodając wodę – na pewno 1/4 szklanki, ale może być potrzeba trochę więcej. Mięso musi być kleiste, ale musi się dawać wkładać do osłonek, czyli nie może być jedną wielką kluchą. Nakładać do osłonek i ubijać ręką, ma być możliwie jak najściślej, żeby się nam później kiełbasa nie łamała. Zawiązywać sznurkiem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec kiełbasę ok. 40-45 minut. Potem zagotować wodę i wlać ją do miski. Włożyć do niej wyjęte z piekarnika kiełbasy, tak aby woda je przykryła i zostawić do całkowitego ostygnięcia wody. Przechowywać w lodówce. Najlepsza jest jak już kilka godzin w tej lodówce postoi, bo się ładnie zwiąże.

Polecane przepisy: kielbasa krakowska parzona

Polecane przepisy: Kiełbasa

Polecane przepisy: kiełbasa jelito

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..