Kiszona kapusta

  • on 6 kwietnia 2021

Kiszona kapusta

Składniki

kilka główek kapusty

sól do przetworów

opcjonalnie: kminek, marchew, kwaśne jabłko

Kiszona kapusta

Przygotowanie

Oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dużej miski lub szerokiego garnka i solimy w proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką.

Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 . Można dodać odrobinę kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko.
Kapustę zalewamy w słoju solanką – na 1 l wody płaska łyżeczka soli.

Zakręcamy słoiki i odstawiamy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni. Przez dwa miesiące powinna stać w jednym miejscu bez poruszania.

Polecane przepisy: kiszenie kapusty domowym sposobem

Polecane przepisy: ile soli dać do kiszenia kapusty

Polecane przepisy: proporcje soli przy kiszeniu kapusty

Polecane przepisy: kiszenie kapusty

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..