” Kłębki z niespodzianką ”
Składniki
Mięso wieprzowe mielone 20 dag
Ser mozzarella – kulka
Tarta bułka 3 łyżki
Jaja kurze – 2 szt.
Ser pleśniowy biały – plaster – 4 kwadraciki
Żurawina – 2 dag
Ciasto francuskie – 300 g – 1/4 opakowania
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
” Kłębki z niespodzianką ”
Przygotowanie
Mięso przyprawić przyprawą do mięsa mielonego. Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę rozgnieść. W miseczce umieścić mięso, ser, wbić jajko, dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki, bardzo dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na 4 części.
Jedną część rozpłaszczyć i ułożyć na nie trochę żurawiny.
Na żurawinie ułożyć kwadracik sera pleśniowego i na wierzch żurawinę.
Zlepić w kulkę , lekko obsypać tartą bułką. Ciasto francuskie pociąć na cienkie paski i okręcić mięsną kulkę.
Podobnie postąpić z pozostałymi 3 częściami masy mięsnej. Kłębki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Jajko rozkłócić i posmarować paski ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić, kłębki i piec 40 minut , do dobrego zrumienienia ciasta.
Podawać z ziemniakami i surówką.