” Kłębki z niespodzianką “

  • on 6 kwietnia 2021

” Kłębki z niespodzianką ”

Składniki

Mięso wieprzowe mielone 20 dag

Ser mozzarella – kulka

Tarta bułka 3 łyżki

Jaja kurze – 2 szt.

Ser pleśniowy biały – plaster – 4 kwadraciki

Żurawina – 2 dag

Ciasto francuskie – 300 g – 1/4 opakowania

Przyprawa do mięsa wieprzowego

Sól, pieprz czarny mielony

” Kłębki z niespodzianką ”

Przygotowanie

Mięso przyprawić przyprawą do mięsa mielonego. Ser mozzarella pokroić w drobną kostkę rozgnieść. W miseczce umieścić mięso, ser, wbić jajko, dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki, bardzo dokładnie wymieszać. Masę mięsną podzielić na 4 części.

Jedną część rozpłaszczyć i ułożyć na nie trochę żurawiny.

Na żurawinie ułożyć kwadracik sera pleśniowego i na wierzch żurawinę.

Zlepić w kulkę , lekko obsypać tartą bułką. Ciasto francuskie pociąć na cienkie paski i okręcić mięsną kulkę.

Podobnie postąpić z pozostałymi 3 częściami masy mięsnej. Kłębki umieścić w naczyniu żaroodpornym. Jajko rozkłócić i posmarować paski ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni , wstawić, kłębki i piec 40 minut , do dobrego zrumienienia ciasta.

Podawać z ziemniakami i surówką.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..