Konfitura czereśniowa

  • on 6 kwietnia 2021

Konfitura czereśniowa

Składniki

1 kg czereśni

800 g cukru

300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni)

2 laski wanillii

Konfitura czereśniowa

Przygotowanie

Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem.
Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem do czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin.
Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..