Kopytka z sosem grzybowym – przepis na sos grzybowy i kopytka

  • on 6 kwietnia 2021

Kopytka z sosem grzybowym – przepis na sos grzybowy i kopytka

Składniki

na sos grzybowy:

około 500 g świeżych grzybów

1 średnia cebula

około ¾ szklanki śmietanki 30% (szklanka 250 ml)

sól, pieprz

olej i około 3 łyżek masła

oraz od 50 do 100 ml wody lub bulionu (w razie potrzeby, jeżeli podczas duszenia grzyby będą suche)

opcjonalnie natka pietruszki lub koperek

na kopytka:

1 kg ziemniaków (po ugotowaniu)

200 g mąki pszennej (1 ¼ szklanki 250 ml)

1 jajko (rozmiar L)

oraz mąka do podsypania

Kopytka z sosem grzybowym – przepis na sos grzybowy i kopytka

Przygotowanie

Najpierw przygotuję sos grzybowy:
Grzyby dokładnie oczyszczam, płuczę pod bieżącą zimną wodą i odsączam na durszlaku. Następnie kroję na mniejsze kawałki.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Jeżeli lubimy to górę sosu możemy posypać usiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Teraz na rozgrzanym oleju na patelni, podsmażam cebulę przez kilka minut tak żeby się zeszkliła.
Następnie dodaję masło, grzyby i całość duszę około 10 minut, do miękkości grzybów. Jeżeli podczas duszenia grzyby puszczą mało soku, to należy podlać wodą lub bulionem i nadal dusić.
Gdy grzyby są już miękkie to dodaję śmietankę, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam i duszę jeszcze około 2-3 minut. Na koniec można dodać zieleninę – sos jest gotowy.

Przygotowanie kopytek:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, ugotowane odcedzam. Najlepiej na kopytka wybrać ziemniaki mączaste, które po ugotowaniu są sypkie.
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe możemy przecisnąć przez praskę lub odstawić do wystudzenia i zimne zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeżeli nie mamy praski i maszynki, to ciepłe ziemniaki możemy dokładnie utłuc tłuczkiem.

Wystudzone ziemniaki przekładam do miski, dodaję mąkę, jajko i zagniatam, tak żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i jeszcze przez chwilę zagniatam. Ilość mąki do podsypania zależy od tego jak wilgotne mamy ziemniaki.

Gotowe ciasto kładę na blacie podsypanym mąką i od razu robię kopytka.
Odcinam kawałek ciasta i formuję na blacie podsypanym mąką wałek, który kroję pod skosem na mniejsze kawałki. Kopytka układam na blacie podsypanym mąką.
Od razu po zrobieniu wszystkich kopytek, gotuję je w osolonej wodzie.
Kopytka wrzucam partiami do gotującej wody i od momentu wypłynięcia gotuję około 2 minut, następnie wyjmuję łyżką cedzakową i gotuję kolejną partię.
Sos grzybowy i kopytka są gotowe, można podawać. Życzę smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..