Krupnik na gęsto

  • on 6 kwietnia 2021

Krupnik na gęsto

Składniki

1 woreczek kaszy jęczmiennej średnio grubej

200 g porów

200g selera

2 marchewki

400 g białej kapusty

2 łyżki oleju

biały pieprz, listek laurowy, 3 goździki, sól

300g boczku wędzonego

300g wołowiny (antrykotu)

200 g ziemniaków

pół pęczka zielonej pietruszki

Krupnik na gęsto

Przygotowanie

Kaszę dokładnie umyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody, wsypać kaszę i gotować przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wszystkie jarzyny umyć, oczyścić i drobno pokroić (można zetrzeć na tarce ). Rozgrzać olej w dużym garnku i mieszając obsmażyć na nim warzywa. Rozgnieść ziarnka pieprzu i dodać razem z liściem laurowym i goździkami do jarzyn. Boczek oraz wołowinę pokroić w kostkę dodać do warzyw, kasze razem z wodą przełożyć do garnka z warzywami i mięsem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę i włożyć do zupy (pół godziny przed końcem gotowania). Przed podaniem doprawić do smaku i dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Polecane przepisy: krupnik zupa na golonce

Polecane przepisy: Krupnik na gęsto

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..