Kurki we własnym sosie.

  • on 6 kwietnia 2021

Kurki we własnym sosie.

Składniki

grzyby kurki 20 dag

sól do smaku (płaska mała łyżeczka)

ziele angielskie 4-5 ziaren

liść laurowy 2 szt mały lub 1 duży

Woda 250 ml

Kurki we własnym sosie.

Przygotowanie

Grzyby dokładnie myjemy, moczymy w kilku wodach żeby pozbyć się piasek z grzybów. Wymyte grzyby wkładamy do małego garnczka, zalewamy wodą tak żeby lustro wody przykryło grzyby. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy do smaku i gotujemy.

Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut.

Po tym czasie wyjmujemy grzybki łyżką cedzakową i wkładamy do wcześniej wyparzonego słoiczka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, oraz zalewamy wodą w której grzybki się gotowały. Zakręcamy słoiczek i pasteryzujemy go 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiczek studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki.

Polecane przepisy: grzyby kurki w sosie własnym

Polecane przepisy: kurki w sosie własnym pasteryzowane

Polecane przepisy: kurki marynowane sos

Polecane przepisy: Kurki we własnym sosie.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..