Likier kokosowy a’la Malibu

  • on 6 kwietnia 2021

Likier kokosowy a’la Malibu

Składniki

spirytus 250 ml

woda 250 ml

wiórki kokosowe 20 dag

mleko skondensowane słodzone 1 puszka

mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka

mleczko kokosowe 1 puszka

Likier kokosowy a’la Malibu

Przygotowanie

spirytus wymieszać z wodą. Do słoika litrowego wsypać wiórki i zalać je mieszanką spirytusu i wody, zakręcić i odstawic na ok. 5 dni (2 razy dziennie wstrząsać). Po 5 dniach mieszankę przecedzić przez gazę, mocną odcisnąć*. Do powstałego płynu dodać mleko skondensowane słodzone, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mleko niesłodzone, wymieszać, dodać mleczko kokosowe, wymieszac i jeszcze raz przecedzić przez gazę aby pozbyć się ewentualnych grudek z mleczka kokosowego. Likier przelać do butelek (wyszło ok. 1, 5l). Można degustować odrazu ale lepsze jest na drugi dzień (ja oczywiście nie wytrzymałam i próbowałam natychmiast po zrobieniu :-))
* odciśnięte wiórki można wykorzystać do deserów.

Polecane przepisy: likier kokosowy canari drink z czym zrobić

Polecane przepisy: likier kokosowy thermomix

Polecane przepisy: likier kokosowy domowej roboty na spirytusie

Polecane przepisy: likiery domowe malibu z mlekiem kokosowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..