Makaron z jarmużem i kiełbasą drobiową
Składniki
ok. 230 gram makaronu ( orecchiette, Barilla)
ok. 340 gram kiełbasy drobiowej
ok. 230 gram jarmużu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
1/4 szklanki startego sera parmezan
sól
pieprz czarny
Makaron z jarmużem i kiełbasą drobiową
Przygotowanie
Do dużego garnka wlać wodę i wstawić na duży ogień, kiedy zacznie się gotować doprawić solą do smaku i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień, wrzucić makaron i gotować, aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość.
Następnie odsączyć go z nadmiaru wody na durszlaku.
Przed odcedzeniem należy pamiętać o pozostawieniu ok. 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie.
W międzyczasie kiedy makaron się gotuje:
Pokroić kiełbasę w niezbyt grube krążki.
Przecisnąć 2 ząbki czosnku przez praskę.
Posiekać drobno jarmuż.
Zetrzeć na tarce ser parmezan – w ilości 1/4 szklanki.
Do dużego garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek oraz krążki drobiowej kiełbasy i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się pięknie rumienić z każdej strony.
Po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki masła, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty.
Następnie do garnka wrzucić posiekany jarmuż i wlać pozostawioną 1/3 szklanki wody po ugotowanym makaronie.
Zmniejszyć ogień i kontynuować gotowanie, mieszając wszystko od czasu do czasu, aż jarmuż stanie się miękki.
Gdy jarmuż zmięknie zdjąć garnek z ognia.
Dodać ugotowany, jeszcze ciepły makaron i wszystkie składniki wymieszać.
(jeśli danie jest nadal gorące, lepiej pozwolić mu trochę ostygnąć, gdyż nie chcemy aby parmezan się rozpuścił, a jedynie przyległ do makaronu)
Kiedy danie trochę ostygnie do garnka dodać 1/4 szklanki startego parmezanu, 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.
Całość ostrożnie ale dokładnie wymieszać, aby składniki i smaki połączyły się.
Tak przygotowane danie spróbować i w razie potrzeby doprawić jeszcze odrobiną soli.
Podawać na płaskim talerzu.
Co więcej, potrawa idealnie nadaje się tez do odgrzania na drugi dzień.
SMACZNEGO!