Malinowa fantazja – sernik na zimno

  • on 6 kwietnia 2021

Malinowa fantazja – sernik na zimno

Składniki

SPÓD:

1 opakowanie miękkich biszkoptów

PONCZ (do namaczania biszkoptów):

1 łyżka miodu malinowego

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki ciepłej wody

SERNIK:

550 g świeżych malin

300 g serka mascarpone

300 g waniliowego serka homogenizowanego

250 g śmietanki kremówki

0,5 szklanki miodu malinowego

0,5 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki żelatyny

WIERZCH:

1 opakowanie galaretki rubinowej

maliny

borówki

Malinowa fantazja – sernik na zimno

Przygotowanie

SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).
* W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.

SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć sie malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo – serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.
* Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.

WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Życzę smacznego!

🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..