Malinowa fantazja – sernik na zimno
Składniki
SPÓD:
1 opakowanie miękkich biszkoptów
PONCZ (do namaczania biszkoptów):
1 łyżka miodu malinowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki ciepłej wody
SERNIK:
550 g świeżych malin
300 g serka mascarpone
300 g waniliowego serka homogenizowanego
250 g śmietanki kremówki
0,5 szklanki miodu malinowego
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki żelatyny
WIERZCH:
1 opakowanie galaretki rubinowej
maliny
borówki
Malinowa fantazja – sernik na zimno
Przygotowanie
SPÓD. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy folią, a na niej układamy miękkie biszkopty. Do miseczki wlewamy miód, sok z cytryny oraz wodę*. Wszystkie składniki energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia. Powstałym ponczem smarujemy bardzo delikatnie biszkopty (nie za dużo, aby nie stały się mokre).
* W wersji dla dorosłych do ponczu możemy dodać odrobinę nalewki malinowej.
SERNIK NA ZIMNO. Żelatynę zalewamy zimną wodą (około 75 ml) i odstawiamy do napęcznienia. Maliny miksujemy na gładki mus, który przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć sie malutkich pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny, cukier trzcinowy i miód malinowy. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia (pamiętajmy jednak, aby nie dopuścić do jej wrzenia). Następnie do musu malinowego dodajemy ser mascarpone oraz serek homogenizowany i miksujemy. Dalej, miksując powoli (aby nie dopuścić do powstania grudek), dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do masy owocowo – serowej i delikatnie wszystko mieszamy. Gotową masę wykładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki do stężenia.
* Ilość słodziła możemy zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od słodkości malin.
WIERZCH. Galaretkę rubinową rozpuszczamy w mniejszej ilości wody (około 400 ml) i studzimy. Na wierzchu stężałego sernika układamy świeże owoce, które zalewamy lekko tężejąca galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Życzę smacznego!
🙂