Masło

  • on 6 kwietnia 2021

Masło

Składniki

śmietana o jak najwyższej zawartości tłuszczu – u mnie Piątnica 42% – dwa opakowania

Sól

Masło

Przygotowanie

Z dwóch opakowań po 200 g otrzymamy ok. 200g masła.
Ja zawsze robię masło bardzo tradycyjnie – jak u mnie w domu. Maselnicy co prawda nie ma, ale… Duży słoik wystarczy.
Tak więc, do litrowego słoika przelewamy śmietanę, ale jeszcze jej nie solimy! Zakręcamy porządnie słoik i trzymając go poziomo zaczynamy nim potrząsać. Po kilku-kilkunastu minutach ubije się nam śmietanka na krem, ale my nie przerywamy potrząsania. Chwilkę później zaobserwujemy, że wytrąca się nam masło. W tym momencie możemy dopiero je posolić (można też to zrobić dopiero na koniec). Potrząsamy słoikiem aż oddzieli się zupełnie i będzie pływać w przejrzystej, żółtawej maślance. Całość nie zajmie Wam więcej niż 15-20 minut. Czasem masło od razu zbije się w jedną bryłkę, czasem trzeba je przecedzić. Gotowe masło dobrze odciskamy z maślanki, możemy też je uformować np. w walec. Nie należy się przejmować, że jest dość rzadkie, jeszcze zgęstnieje. Maślankę można wypić albo zużyć np. do ciasta.
Jeśli będziecie je przechowywać w lodówce, wytrzyma co najmniej miesiąc.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..