Mini chałki śniadaniowe
Składniki
ZACZYN:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
½ szkl. mleka
CIASTO:
400 g mąki pszennej
½ szkl. mleka
3 żółtka
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
20 ml oleju lnianego
Mini chałki śniadaniowe
Przygotowanie
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli.
4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk).
5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód.
6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min.
7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia.
9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.