Mini chałki śniadaniowe

  • on 6 kwietnia 2021

Mini chałki śniadaniowe

Składniki

ZACZYN:

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

½ szkl. mleka

CIASTO:

400 g mąki pszennej

½ szkl. mleka

3 żółtka

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

20 ml oleju lnianego

Mini chałki śniadaniowe

Przygotowanie

1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-15 min.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, mleko, rozkłócone żółtka, cukier (można dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli.
4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk).
5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód.
6. Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 30-35 min.
7. Podrośnięte bułki smarujemy olejem , lub masłem
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min do zarumienienia.
9. Gotowe wypieki studzimy na kratce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..