Nalewka na pigwie

  • on 6 kwietnia 2021

Nalewka na pigwie

Składniki

1 kg pigwy

1 l wódki 40%

0,25 l spirytusu 95%

0,25 kg cukru

Nalewka na pigwie

Przygotowanie

Dojrzałe, zebrane późną jesienią, pigwy dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.

Pokrojoną w plasterki pigwę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6 tygodni.

Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy słoik na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić.

Po dwóch tygodniach do owoców z syropem wlewamy nalewkę i spirytus. Odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.

Teraz zlewamy gotową już nalewkę z owoców i pozostawiamy w słoju aż do opadnięcia osadu i wyklarowania.. Pozostałe owoce możemy odłożyć do słoiczków i używać jako dodatku do herbaty.

Jeżeli nasza nalewka się nam już pięknie wyklarowała, zlewamy ją do butelek i leżakujemy cierpliwie przez 2-3 miesiące. Wasze zdrowie !!!

Polecane przepisy: szybka nalewka na bimbrze

Polecane przepisy: nalewka cytrynowa na spirytusie

Polecane przepisy: suszona pigwa nalewka

Polecane przepisy: thermomix pigwa

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..