Nalewka na pigwie
Składniki
1 kg pigwy
1 l wódki 40%
0,25 l spirytusu 95%
0,25 kg cukru
Nalewka na pigwie
Przygotowanie
Dojrzałe, zebrane późną jesienią, pigwy dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Pokrojoną w plasterki pigwę wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy nalewkę, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy słoik na kolejne 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się rozpuścić.
Po dwóch tygodniach do owoców z syropem wlewamy nalewkę i spirytus. Odstawiamy na kolejne 3 tygodnie.
Teraz zlewamy gotową już nalewkę z owoców i pozostawiamy w słoju aż do opadnięcia osadu i wyklarowania.. Pozostałe owoce możemy odłożyć do słoiczków i używać jako dodatku do herbaty.
Jeżeli nasza nalewka się nam już pięknie wyklarowała, zlewamy ją do butelek i leżakujemy cierpliwie przez 2-3 miesiące. Wasze zdrowie !!!
Polecane przepisy: szybka nalewka na bimbrze
Polecane przepisy: nalewka cytrynowa na spirytusie
Polecane przepisy: suszona pigwa nalewka
Polecane przepisy: thermomix pigwa