Odrywane bułeczki

  • on 6 kwietnia 2021

Odrywane bułeczki

Składniki

500 g mąki

20 g świeżych drożdży

0,5 łyżeczki miodu

210 ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy

szczypta soli

2 ząbki czosnku

2- 3 łyżki posiekanych liści czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:

3 łyżki masła do posmarowania po pieczeniu

mąka do podsypywania

tłuszcz do foremki

Odrywane bułeczki

Przygotowanie

Foremkę na muffiny dobrze wysmarować tłuszczem. Drożdże i miód rozpuścić w letniej wodzie. Dodać dwie łyżki oliwy i odstawić na 10 minut, żeby drożdże ,,ruszyły“. Następnie wsypać mąkę i sól i dobrze zagnieść ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu pod nakryciem, aż zwiększy objętość o połowę.

Oliwę, ząbki czosnku i czosnek niedźwiedzi zmiksować na pesto. Ciasto drożdżowe rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Posmarować pesto z czosnku niedźwiedziego, a następnie pociąć na kwadraty. Na większe bułki składać po pięć kwadratów. Na malutkie po trzy i wkładać do formy na muffinki. Zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut. W tym czasie rozpuścić masło. Bułeczki wyjąć z pieca i jeszcze gorące posmarować roztopionym masłem. Można posypać świeżymi, posiekanymi ziołami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..