Og贸rki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam 馃檪
Sk艂adniki
SK艁ADNIKI NA ZALEW臉 -3,5 litra wody -0,5 litra octu 10% -0,5 szklanki soli -1,5 szklanki cukru
PRZYPRAWY -gorczyca -ziele angielskie -li艣cie laurowe
DODATKOWO -艣wie偶y chrzan -koper -marchewka poszatkowana w cienkie plasterki no i oczywi艣cie og贸rki 馃檪
Og贸rki konserwowe chrupkie i pyszne- najlepszy rodzinny,stary przepis polecam 馃檪
Przygotowanie
S艂oiki myjemy i suszymy.
Og贸rki dok艂adnie myjemy.
Chrzan kroimy na ma艂e kawa艂ki
Marchewk臋 szatkujemy w cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE ZALEWY
Do garnka wlewamy wod臋
ocet, wsypujemy cukier,s贸l
Ca艂o艣膰 stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu a偶 b臋dzie wrz膮ce mieszaj膮c co chwil臋 tak by wszystko si臋 rozpu艣ci艂o. Nie zagotowujemy.
Zalew臋 艣ci膮gamy z ognia i studzimy * gdy b臋dziemy ni膮 zalewa膰 og贸rki ma nie by膰 zimna tylko dobrze ciep艂a
Do s艂oika (pojemno艣膰 1 litr) dajemy par臋 plasterk贸w marchewki
oko艂o 4 niedu偶e kawa艂ki chrzanu,oko艂o 7 ziarenek ziela angielskiego,troch臋 gorczycy (mniej wi臋cej p贸艂 艂y偶eczki),1 du偶y lub 2 ma艂e li艣cie laurowe,oraz kawa艂ek ga艂膮zki kopru (z kwiatem)
Nast臋pnie wk艂adamy og贸rki
Ca艂o艣膰 zalewamy dobrze ciep艂膮 zalew膮.
* jedna porcja zalewy starcza na 8-9 1 litrowych s艂oik贸w.
Nast臋pnie wycinamy z folii kwadraty i k艂adziemy je na s艂oiku i dopiero wtedy zakr臋camy-zapewni to idealn膮 szczelno艣膰 s艂oikom.
Dno du偶ego garnka wyk艂adamy gazet膮 i zalewamy wod膮.
Gazeta spowoduje to, 偶e s艂oiki podczas pasteryzacji nie pop臋kaj膮.
Garnek k艂adziemy na gazie na ma艂ym ogniu, gdy woda zacznie wrze膰 wk艂adamy do niej s艂oiki.
Pasteryzujemy oko艂o 10-15 minut. Woda ma tylko lekko “pyrka膰”
Og贸rki podczas pasteryzacji zmieni膮 kolor. Nale偶y je przechowywa膰 w ch艂odnym i ciemnym miejscu-spi偶arka czy piwnica.
Polecane przepisy: og贸rki konserwowe siostry anastazji
Polecane przepisy: konserwowanie og贸rk贸w przepis
Polecane przepisy: og贸rki konserwowe jak ze sklepu
Polecane przepisy: og贸rki konserwowe na s艂odko