Ogórki lekko pod kiszone, lekko ukiszone, 24 godzinne.

  • on 6 kwietnia 2021

Ogórki lekko pod kiszone, lekko ukiszone, 24 godzinne.

Składniki

ogórki gruntowe małe 2,5 kg

chrzan kawałek korzenia

czosnek pół główki

sól do przetworów, niejodowana

baldachy kopru

woda 3 litry

Ogórki lekko pod kiszone, lekko ukiszone, 24 godzinne.

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy. Wymyte ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, muszą wyparowaną wodę uzupełnić żeby ukiszone nie były puste.

Butlę od wody mineralnej napełniamy warstwami: na dno dajemy koper, chrzan,czosnek i warstwa ogórków. I tak układamy warstwy do zapełnienia się butli. Pozostałe ogórki wkładamy do słoika 900 ml w ten sam sposób.

Przygotowujemy zalewę z zimnej wody (mineralnej tej z butli). Na 3 litry zalewy dajemy 3 łyżki soli, mieszamy i zalewamy do przykrycia zalewą ogórków.

Butlę zakręcamy i wynosimy do piwnicy, a słoik zakręcony trzymamy w kuchni, do momentu lekkiego ukiszenia ogórków. W butli ogórki są dobre już po 2 miesiącach. Ja po 2 miesiącach ogórki przekładam do 5 litrowego słoja i odstałą, przelaną przez sito zalewą bez kopru, chrzanu i czosnku ich zalewam. Są idealne aż do czerwca, oczywiście przechowuję ich w piwnicy. Co roku kiszę tylko 2 takie butle i wystarcza do sałatek, zup i do dań.

Polecane przepisy: mirabelki przetwory

Polecane przepisy: Ogórki lekko pod kiszone, lekko ukiszone, 24 godzinne.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..