Ogórki marynowane z dodatkiem wina

  • on 6 kwietnia 2021

Ogórki marynowane z dodatkiem wina

Składniki

jędrne ogórki średniej wielkości

kilka gałązek świeżego kopru

kilka gałązek natki pietruszki

świeży lub suszony rozmaryn

Solanka:

1 l wody

1 łyżeczka soli

Zalewa:

1 szklanka octu 10%

1 szklanka białego wytrawnego wina

4 szklanki wody

3 łyżeczki soli

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy

2 liście laurowe

1 duża cebula pokrojona w plastry

Ogórki marynowane z dodatkiem wina

Przygotowanie

Umyte ogórki zalewamy solanką na ok 12 godzin.

Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w słoikach, przekładając gałązkami kopru, pietruszki oraz rozmarynu. Jeżeli używamy suszony to ok. łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.

Zagotowujemy wszystkie składniki zalewy. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..