Omlet ziemniaczany ze szpinakiem i serem

  • on 6 kwietnia 2021

Omlet ziemniaczany ze szpinakiem i serem

Składniki

ziemniaki

1 duża cebula

2 szklanki hiszpańskiego sera Manchego

2 szklanki świeżego szpinaku

6 jajek

1/3 szklanki oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny

Omlet ziemniaczany ze szpinakiem i serem

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, umyć i dokładnie osuszyć.
Po czym pokroić je na 4 równej wielkości ćwiartki, każdą z ćwiartek na kolejne na 3 części,
a te na niezbyt grube plastry.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Posiekać 2 szklanki liści szpinaku oraz zetrzeć na tarce 2 szklanki sera Manchego.

Do dużej miski wbić 6 jajek, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać, aby dobrze się połączyły.
Na patelnię wlać 1/3 szklanki oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.

Kiedy olej się podgrzeje na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulkę, mieszać od czasu do czasu, aż się zeszkli.
Następnie dodać plasterki ziemniaków, zamieszać tak aby każdy pokrył się oliwą z oliwek.
Całość smażyć ok. 20-25 minut, aż ziemniaki i cebulka pięknie się podpieką, od czasu do czasu mieszając.
Do tak przygotowanych zacząć dodawać partiami posiekany wcześniej szpinak.
Zamieszać i smażyć do czasu aż szpinak zmięknie, kiedy tak się stanie – wyłączyć ogień i wszystko doprawić solą oraz pieprzem do smaku, zamieszać.

Podsmażone ziemniaki, cebulkę i szpinak wsypać do miski z rozbitymi jajkami, dodać 2 szklanki startego sera Manchego i wszystko dokładnie wymieszać.
Patelnię na której przygotowywaliśmy ziemniaki podgrzać na małym ogniu.
Następnie równomiernie wlać na nią mieszankę jajek, ziemniaków, cebulki i szpinaku.
Po 2 minutach najlepiej przeprowadzić szpatułkę po zewnętrznych krawędziach patelni, aby upewnić się, że mieszanina nie przywiera.

Po ok. 4-5 minutach należy przewrócić omlet na druga stronę.
Najlepiej zrobić to przy użyciu dużego, ale jednocześnie nieco mniejszego niż patelnia, talerza. Przykryć nim patelnię, a następnie przekręcić ją do góry nogami, tak aby omlet pozostał na talerzu.
Po czym wsunąć omlet z powrotem na patelnię, niepodsmażoną stroną do dołu.

Omlet docisnąć lekko szpatułką do patelni i podsmażać przez kolejne 4-5 minut, lub do czasu otrzymania odpowiadającego nam stopnie podpieczenia.
Brzegi zaokrąglać przy pomocy szpatułki, tak aby danie nabrało pięknego klasycznego kształtu.

Podpieczony omlet zdjąć z ognia i zsunąć na duży płaski talerz.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..