Pączki z czekoladą

  • on 6 kwietnia 2021

Pączki z czekoladą

Składniki

500 g mąki pszennej,

250 ml ciepłego mleka,

4 żółtka jajek,

3 łyżki cukru,

25 g świeżych drożdży,

50 g masła,

2 łyżki wódki,

czekolada mleczna,

olej do głębokiego oleju.

Pączki z czekoladą

Przygotowanie

Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta (mniej więcej wielkości większej mandarynki). Spłaszczamy wykładamy kostkę czekolady, zlepiamy i tworzymy kulkę.
Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy pączki z obu ston na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..