Panierowane wafle z ziemniaczano-pieczarkowym farszem:

  • on 6 kwietnia 2021

Panierowane wafle z ziemniaczano-pieczarkowym farszem:

Składniki

8 dużych ziemniaków

25 dag pieczarek

3-4 cienkie kiełbaski typu frankfurterki

1 cebula

20 dag surowego, wędzonego boczku

1 łyżka masła

przyprawa do ziemniaków

sól i pieprz

Dodatkowo:

2 jajka

1 szklanka tartej bułki

olej do smażenia

Panierowane wafle z ziemniaczano-pieczarkowym farszem:

Przygotowanie

Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć na maśle razem z drobno pokrojoną cebulą.
Na suchej patelni zrumienić pokrojony boczek.
Ziemniaki ugotować, zmielić razem z pieczarkami, cebulą i boczkiem. Można dokładnie utłuc.
Doprawić sporą ilością pieprzu i soli.
Gorącą masę rozsmarować na suchym waflu i chwilę poczekać aż wafel zmięknie.
Przy jednym z boków ułożyć cienkie kiełbaski.
Zwinąć w ciasną roladkę. Owinąć papierem do pieczenia i umieścić w lodówce na 30 minut by rolada stężała.
Następnie roladę pokroić na 2 cm kawałki. Każdy panierować w jajku i bułce.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..