Parowańce z marmoladą

  • on 6 kwietnia 2021

Parowańce z marmoladą

Składniki

Ok 500g mąki pszennej

2 jajka

2 żółtka

2 łyżki cukru

30 g roztopionego masła

200 ml mleka

marmolada wieloowocowa

50 g drożdży

Parowańce z marmoladą

Przygotowanie

Robimy rozczyn. Drożdże kruszymy, dodajemy trochę wody i mąki. Czekamy aż zacznie pracować.

Przesiewamy 600 g mąki do rozczynu, dodajemy 2 jajka i 2 żółtka oraz dolewamy mleko i cukier. Wszystko razem mieszamy, na sam koniec dodajemy roztopione masło. Ciasto ugniatamy do uzyskania jednolitej konsysystencji. Musi ono być delikatnie lepiące.

Ciasto odstawiamy aby wyrosło. Ja przykryłam je reklamówka foliową, na górze zostawiając trochę miejsca na wypadek gdyby za bardzo wyrosło.

Po wyrośnięciu jeszcze raz szybko zagniatamy, odrywamy średniej wielkości kawałki, rozpłaszczamy, kładziemy marmoladę, lepimy jak pieroga i formujemy kulkę. Postępujemy tak do momentu zakończenia ciasta.

Odstawiamy nasze pampuchy, na około 10-15 minut, aby odpoczęły i jeszcze urosły a w między czasie zagotowujemy wodę.

Kiedy woda zacznie się gotować, na naszej pieluszce lub w naczyniu do gotowania na parze kładziemy kluski, pamiętając że one jeszcze urosną.

Ja swoje parowańce polałam sosem że smietany, cukru i kakao. Pycha 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..