Parzaki drożdżowe z truskawką

  • on 6 kwietnia 2021

Parzaki drożdżowe z truskawką

Składniki

Mleko ciepłe 1 litr

Cukier 1 szklanka

Jajka 6 szt.

Sól 1 łyżeczka

Drożdże 10 dag

Mąka 1 ½ kg

Truskawki

Masło z cukrem do polania

Parzaki drożdżowe z truskawką

Przygotowanie

Wykonanie:
Zarobić rozczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki i odstawić. Jajka ubić z resztą cukru, połączyć z podrośniętym rozczynem, mąką i wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, urywać po kawałku i nadziewać po jednej truskawce. Zlepić jak pączka i układać do podrośnięcia spoinami do dołu. Układać w rondlu do gotowania na parze i gotować przez 10 minut. Masło podgrzać z cukrem, polać Parzaki i podawać

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..