Pasztet indyczy z daktylami

  • on 6 kwietnia 2021

Pasztet indyczy z daktylami

Składniki

500 g wątróbki indyczej

1 litr mleka

500 g cebuli

100 g świeżych daktyli (opcjonalnie suszonych)

3 łyżki gęsiego smalcu

50 ml oleju rzepakowego

50 ml krupniku wiśniowego

sól, pieprz

Pasztet indyczy z daktylami

Przygotowanie

Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej).
Następnie osączamy na sicie.
Cebule kroimy w piórka.
Na rozgrzanym smalcu gęsim z dodatkiem oleju rzepakowego, szklimy cebulę, dodając osuszoną wątróbkę oraz pokrojone daktyle. Robimy to na dużym ogniu dodając wódkę.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Lekko studzimy i mielimy na najmniejszych oczkach dwa razy.
Ponownie wrzucamy na patelnię z łyżką smalcu gęsiego. Smażymy i gorący pasztet przekładamy do słoików. Zakręcamy i studzimy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..