Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki
2 spore garści liści czosnku niedźwiedziego
50 g migdałów
50 sera Jadel
około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie
Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku. Listki czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a uprażone i ostudzone migdały rozbijamy w moździerzu. Wszystko przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.
Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także mięs, ryb i pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa.
Pamiętajmy, że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną. Nie można go zbierać w lasach, ale można uprawiać go na działce, sadzić na balkonie lub zakupić u zaprzyjaźnionych sprzedawców. Często czosnek mylony jest z liśćmi konwalii, które są trujące. W czosnku jadalne są listki, natomiast jego kwiaty nie nadają się do spożycia.
Tymczasem zachęcam Was do przygotowania pesto. Mam nadzieję, że i Wy zostaniecie oczarowani intensywnym smakiem i aromatem czosnku niedźwiedziego.
Życzę smacznego! 🙂