Pikantny pieczony kalafior z sosem serowym

  • on 6 kwietnia 2021

Pikantny pieczony kalafior z sosem serowym

Składniki

DO KALAFIORA:

kalafior (świeży lub mrożony)

1 łyżka oliwy z oliwek

1/2 łyżki wędzonej papryki

1/4 łyżeczki suszonego czosnku

1/4 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki pieprzu cayenne

szczypta czarnego pieprzu

DO SOSU SEROWEGO:

ok. 170 gram sera cheddar

1 szklanka mleka

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki chili w proszku

Pikantny pieczony kalafior z sosem serowym

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
W małej miseczce dokładnie wymieszać 1/2 łyżki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki soli i szczyptę czarnego pieprzu.
Kalafiora podzielić na różyczki o odpowiadającej nam wielkości – jeśli używamy mrożonego kalafiora nie trzeba go wcześniej rozmrażać.
Następnie wrzucić do większej miski, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i dodać mieszankę przypraw, po czym dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie kawałki kalafiora zostały przykryte przyprawami.

Tak przygotowane różyczki kalafiora rozłożyć równomiernie na płaskiej blasze do pieczenia.
Piec przez ok. 30 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku, po 15 minutach należy przewrócić kalafiora na drogą stronę, aby podpiekł się równomiernie.

W międzyczasie przygotować sos serowy.
Ser cheddar zetrzeć na tarce.
Do rondelka dodać masło i mąkę, podgrzać na średnim ogniu mieszając, aż składniki połączą się i pojawią się bąbelki.
Zasmażkę gotować jeszcze przez ok. 1 minutę – można pozwolić mące trochę się przypiec, aby pozbyć się mącznego smaku, ale należy uważać aby się nie przypaliła.

Do zasmażki dodać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać, podkręcić ogień aby mleko mogło się zagotować, często mieszając.
Kiedy tak się stanie i mleko zgęstnieje, zdjąć z ognia i do rondelka zacząć dodawać partiami uprzednio starty ser cheddar.
Każdą porcję sera dokładnie mieszać, tak aby ser mógł się rozpuścić w ciepłym mleku. (w razie potrzeby rondelek można z powrotem postawić na małym ogniu, aby pomóc serowi się roztopić)
Na koniec doprawić sos 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki chili w proszku, dokładnie wymieszać.

Kiedy kalafior będzie już pięknie podpieczony wyjąć go z piekarnika i przełożyć na głębszy talerz, a następnie polać sosem serowym.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..