Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą – bez wyrastania ciasta

  • on 6 kwietnia 2021

Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą – bez wyrastania ciasta

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka letniej wody

40g świeżych drożdży

3 łyżki oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

500g pieczarek

2 duże cebule

150g tartej mozzarelli

1 łyżka śmietany 18%

2 łyżki masła

sól

Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą – bez wyrastania ciasta

Przygotowanie

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na rozgrzanym maśle do momentu odparowania wody z pieczarek. Studzimy, mieszamy ze śmietaną i mozzarellą.

Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta

Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy pieczarki z mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 15-20 minut.

Polecane przepisy: jakie potrawy można zrobić z piersi kurczaka

Polecane przepisy: szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonka

Polecane przepisy: masa do wafli ewa wachowicz

Polecane przepisy: masa rabarbarowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..