Placki z tuńczyka i słodkich ziemniaków
Składniki
1 duży batat
2 puszki tuńczyka w oliwie z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
3/4 szklanki mąki
2 jajka
1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
garść świeżego szczypiorku
sól
pieprz czarny
2 łyżki oliwy z oliwek
Placki z tuńczyka i słodkich ziemniaków
Przygotowanie
Batata obrać, umyć i dokładnie osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2 puszki tuńczyka odsączyć z oliwy z oliwek na sitku.
Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę.
Ząbek czosnku oraz garść świeżego szczypiorku drobno posiekać.
Do miski wybić dwa jajka i dokładnie je ze sobą ubić.
Startego batata przełożyć na gazę lub ciekną ściereczkę kuchenną i odcisnąć z niego jak najwięcej soku, po czym przełożyć do dużej miski.
Następnie do miski dodać także tuńczyka, posiekany ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz pokrojoną cebulę, wsypać 1/4 szklanki mąki oraz 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, wlać ubite jajka i wszystko doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby utworzyły jednolitą pastę.
Z tak przygotowanej masy zacząć formować kulki, a z kulek placki. (ich wielkość zależy tylko od naszych upodobań)
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzać je na średnim ogniu.
Kiedy oliwa będzie już ciepła, wrzucić na nią uprzednio przygotowane placuszki i smażyć przez ok 2-3 minuty, po czym przewrócić na druga stronę.
Smażyć aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia, a gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Odsączone, cieplutkie i pięknie podpieczone placuszki przełożyć na płaski talerz i posypać świeżym drobno posiekanym szczypiorkiem.
Można je podawać samodzielnie, albo też w towarzystwie pysznego sosu czosnkowo – jogurtowego. Na który przepis znajdziecie na moim profilu.
SMACZNEGO!