Placuszki piernikowe

  • on 6 kwietnia 2021

Placuszki piernikowe

Składniki

mąka pszenna 1 szkl

jajko 1 szt

maślanka

cukier 1 łyżka

soda 1/2 łyżeczki

jabłko 1 małe

rodzynki, żurawina suszona

przyprawa do piernika 1-2 łyżeczki

olej

Placuszki piernikowe

Przygotowanie

1. do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawę do piernika, dodać jajko oraz tyle maślanki, żeby powstało dość gęste ciasto,
2. jabłko umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć sok, dodać wraz z bakaliami do ciasta, odstawić na 20 min, jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolać jeszcze maślanki,
3. rozgrzać olej, smażyć placuszki na średnim ogniu, podawać z cukrem pudrem (można też posmarować nutellą lub dżemem),
smacznego

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..