Plastry schabu w sosie.
Składniki
850 g schabu wieprzowego,
2 łyżki przyprawy do mięsa,
1 łyżeczka czosnku granulowanego,
3 łyżki oleju,
1 pęczek natki pietruszki 30 g,
2 szklanki wody przegotowanej letniej,
1 płaska łyżeczka przyprawy z solą,
1 śmietana 30 % 200 g,
2 łyżki mąki,
1 łyżka suszonych warzyw.
Plastry schabu w sosie.
Przygotowanie
Przygotować schab wieprzowy pokroić go w plastry po około 2,5 – 3 cm. Następnie lekko zbić tłuczkiem do kotletów. Każdy kawałek ubity ( mi wyszło sześć plastrów ) ułożyć w misce.
Ubite jak schabowe i ułożone w misce plastry posypać przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym, wlać olej i dokładnie wetrzeć przyprawy z olejem w plastry mięsa. Odstawić na dziesięć minut aby mięso przeszło natartymi przyprawami.
Jak plastry mięsa odstały swój czas w przyprawach przełożyć je na sucha patelnię i na średnim ogniu obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mamy już po smażone plastry schabu, wtedy do dużej patelni lub garnka wlać dwie szklanki wody dodać suszone warzywa oraz przyprawę z solą. Ułożyć wszystkie plastry schabu i dusić je pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa, w czasie duszenia wkroić natkę pietruszki lub dodać mrożoną.
W czasie duszenia się schabu, śmietanę z mąką i gorącym wywarem z mięsa rozprowadzić tak aby nie było grudek z mąki. Powinno być rozprowadzone na jednolitą masę.
Gdy mamy już przygotowaną śmietanę z mąką a plastry schabu są dość miękkie wtedy wlać przygotowaną śmietanę i całość zagotować na dużym ogniu do powstania średnio gęstego sosu. Można jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą z solą.
Przygotowane plastry schabu w sosie podałam z ziemniakami polanymi tym właśnie sosem oraz surówka z cebuli i ogórka kiszonego z pieprzem czarnym i olejem. Moim zdaniem można zjeść również dobry obiad ze schabu wykluczając schabowego. Jeśli się ze mną zgadzacie zapraszam do skorzystania z mego przepisu.