Polędwica ze schabu podsuszana

  • on 6 kwietnia 2021

Polędwica ze schabu podsuszana

Składniki

Schab b/k ok.1 kg

Przyprawy: Sól peklowa 20-30g /kg mięsa, Czosnek suszony (2-3 łyżeczki), Pieprz, Mieszanka ziołowa np. zioła prowansalskie.

Polędwica ze schabu podsuszana

Przygotowanie

1. Przygotować mieszankę peklującą z przyprawami
2. Schab przekroić wzdłuż na dwa długie kawałki. Obtoczyć dokładnie w przyprawach

3. Odstawić do lodówki na 5-7 dni (peklowanie suche), codziennie sprawdzać (odlać płyn, dosypać przypraw, obracać)

4. Osuszyć kilka godzin przed wędzeniem w temp. pokojowej

Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
3. Wędzić ok. 2 h w temp. 60 st. C lub 3h w temp. 40 st. C.

Parzenie: BRAK
Dojrzewanie: w przewiewnym suchym miejscu powiesić na ok. 1-2 tygodni. Ja pierwszy tydzień suszę w spiżarni w temp. ok. 20 st. C i wilgotności ok. 50%, a następny tydzień w garażu w temp. 15-16 st. C.
Optimum wilgotności powietrza to 50-65%.
Kontrolować czy nie pleśnieje.
Cały opis procesu peklowania na sucho w mojej poradzie: Peklowanie na sucho wędlin dojrzewających .

Polecane przepisy: poledwica podsuszana

Polecane przepisy: Polędwica ze schabu podsuszana

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..