Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni
Składniki
mąka pszenna chlebowa typ 750 – 350 g
mąka żytnia 720 – 150 g
woda ciepła/letnia 400 ml
drożdże instant paczka
cukier 2 łyżeczki płaskie
sól 2 łyżeczki płaskie
Pestki dyni 3 łyżki
Pestki słonecznika 3 łyżki
Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni
Przygotowanie
Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika.
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;))
Polecane przepisy: Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni