Pulpety nadziewane mozzarellą
Składniki
500 g mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 opakowanie mini mozzarelli
600 ml bulionu warzywnego
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki posiekanej bazylii
100 ml zimnej wody
sól, pieprz
Pulpety nadziewane mozzarellą
Przygotowanie
Mięso mielone wyrabiamy z jakiem, bułką tartą i przyprawami. Dzielimy na kulki. Każdą z nich „rozpłaszczamy” na cienki kotlet mielony, na którym umieszczamy kulkę mozzarelli.
Zawijamy, „wyrabiamy”.
Do rozgrzanego bulionu wrzucamy pulpety, chwilę gotujemy. Wlewamy passatę. Zagotowujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z posiekaną bazylią i zimą wodą. Dodajemy do całości.
Zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.