Puszyste bułeczki z kruszonką

  • on 6 kwietnia 2021

Puszyste bułeczki z kruszonką

Składniki

4 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru

0,5 opakowania cukru waniliowego

jajko

około 0,5 szklanki ciepłego mleka

6 łyżek oleju

2,5 dag świeżych drożdży

Kruszonka:

2 łyżki mąki

łyżka cukru i masła

Puszyste bułeczki z kruszonką

Przygotowanie

Rozczyn: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 2-3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż zaczyn podrośnie.
Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, podrośnięte drożdże oraz mleko. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką.
Kruszonka: Składniki zarabiamy ze sobą.

Formowanie i pieczenie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika)
Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..